Progesteron gerçeği
- Op. Dr. Burçin Demirel
- 17 Şub
- 1 dakikada okunur

Progesteron, adet döngüsü ve gebelik sırasında yumurtalık tarafından üretilen bir hormondur. Öncelikle adet döngüsünün ortasında yumurtlamadan sonra kanda yükselmeye başlar.
Progesteron hormonu, döllenmiş bir yumurtanın (embriyo) rahim iç duvarına (endometriyum) kolaylıkla yerleşmesi için bu duvarı (endometriyum) hazırlar. Bir embriyo rahim iç duvarına yerleşebilirse yumurtalık sekiz ila on hafta boyunca progesteron üretmeye devam eder. Bu süreden sonra da gelişen gebeliği desteklemek için plasenta progesteron üretim görevini devralır. Gebelik gerçekleşmezse, progesteron hormon seviyeleri düşer ve kadın adet görür.
Doğurganlık tedavileri sırasında neden progesteron kullanılır?
Tüp bebek (IVF/ICSI) döngüsü sırasında, erken yumurtlamanın önlemesi için kullanılan ilaçlar ve yumurta toplama işlemi (OPU) yumurtalığınızın progesteron üretme yeteneğini azaltır. Progesteron seviyelerinizdeki bu düşüşün telafi edilebilmesi, embriyonun rahim iç duvarına (endometriyum) yerleşip (implantasyon) içeride büyüyebilmesini devam ettirebilmesi çin tüp bebek doktorunuz yumurta toplam işlemi sonrası progestron desteği verecektir. Birçok bilimsel çalışmada rahim astarının büyümesini destekleyen progesteron kullanılan IVF döngülerindeki gebelik oranlarının takviyesi olmayanlara kıyasla çok daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Progesteronu ne zaman ve nasıl alınır?
Progesteron takviyesi genellikle yumurta toplama gününde veya ertesi gün başlatılır. Gebelik gerçekleşirse progesteron hormon kullanımı ilk trimester boyunca devam edilebilir.
Progesteron hormonu intramusküler (kas içi) enjeksiyon, cilt altı enjeksiyon, vajinal fitil ya da jel olarak verilebilir. Progesteronun ağızdan hap olarak alınması, ilacın mide tarafından hamileliğe yardımcı olacak kadar emilmemesi ve oluşturacağı yan etkilerin fazlalığı nedeniyle, tercih edilmez.