top of page

9-12 weeks of pregnancy

9.hafta

 

Bebeğinizi neler bekliyor...

Bebeğiniz yaklaşık 20-25 mm uzunluğunda, 3-4 gr ağırlığında...

Kalbin dört odaya bölünmesi tamamlandı, gözleri oluştu, göz kapakları kapalı ve ikinci trimestrin sonlarına kadar da böyle kalacak. Plasenta iyice gelişti hormon üretme görevini üzerine almaya hazır hale geldi. Bu günlere kadar bu iş yapan korpus luteum dan bu görevi alırken, devir teslim sırasında lekelenme tarzı bir kanama ile karşılaşabilirsiniz. Doktorunuzla görüşün!! Dış genital yapı belirginleşmeye başlar ancak hala cinsiyet tayini için erken bir dönemdir. Böbrek oluşumu ve idrar yapımı başlamıştır.

 

 

Sizi neler bekliyor...

Yavaş yavaş mide yanmaları ekşimeler görülebilir. Az az ve sık sık yemeyi alışkanlık haline getirin. Sizi rahatsız eden yiyeceklerden uzak durun (yağlı,baharatlı, vs..) Duygusal olarak gelgitler yaşayabilirsiniz. Endişe etmeyin tüm bunlar geçici...

 

* Günde 5-10 dakikanızı yalnız kendinize ve bebeğinize ayırın. Sakin bir yerde elinizi karnınıza koyup oturun. Uykudan önce ya da kalktıktan hemen sonra bu iş için çok uygun olabilir. Bu sırada nefes alışverişlerinize odaklanın ve bebeğiniz düşünün. Onunla ve gelecekle ilgili umutlarınızı, hayallerinizi, anne olarak isteklerinizi... bu anlar birbirinize olan bağlılığınızı kuvvetlendirmek için harika bir başlangıç olabilir ve sizi oldukça sakinleştirebilir...

 

10.hafta

 

Bebeğinizi neler bekliyor...

Bebeğiniz yaklaşık 5.5 cm uzunluğunda ve 6 grram ağırlığında...

Artık o bir fetus. En önemli gelişim süreci, embiryonel dönem, tamamlandı ve fetal dönem başladı. Oluşan organlar hızla büyüyüp olgunlaşacaklar. Tüm organlar yerleştikleri bölgelerde fonksiyon görmeye başlamıştır. Artık gebelik süresince gelişmeye devam edecekler.

Böbrekler çalışıyor. İdrar üretimi devam ediyor. Bu idrar sıvısı amnios sıvısının içeriğine katkıda bulunuyor. Eklemler hareket etmeye başladı, omurga net olarak görülebilir.

 

Sizi neler bekliyor..

Rahminiz bir portakal büyüklüğünde, memeler iyice gerginleşti ve bir beden kadar büyüdü. Meme başı çevresinde koyulaşma izlenebilir. Duygu durum değişikleri devam ediyor olabilir. Depresyon, sinirlilik hali, mide ekşimeleri, kan akımının artmasından dolayı baş ağrıları, meme ve çevresinde, bacaklarda damarlar rengindeki koyulaşma nedeniyle görülür hale gelebilir.

 

11.hafta

 

Bebeğinizi neler bekliyor...

Bebeğiniz yaklaşık 6 cm uzunluğunda 8 gr. ağırlığında...

Bu haftanın sonlarına doğru tüm organlar tamamlanmak üzeredir. Dış kulak yolu ve kulak zarı oluşur. İşitme süreci başlamıştır. Tamamlanması 6. ayı bulacaktır. El ve ayak parmakları arasındaki perdeler geriler. Açılıp kapanabilir. Siz henüz hissetmeseniz de tekmeler sıklaşır. Saç ve tırnaklar farklılaşmaya başlamıştır.

 

Sizi neler bekliyor...

İkili test yapılma dönemine girildi. Doktorunuz down sendromu tarama testi olan 11-14 testinin yaptırılmasını önerecektir. Bel ve sırt ağrıları zaman zaman baş ağrıları ilerleyen haftalarla birlikte şiddetini arttırabilir. Vajinal akıntı miktarında artış görülebilir. Şeffaf, kokusuz, beyaz renkli akıntı gebelik süresince görülebilir. Koku ve renk değişikliği, kaşıntı yanma gibi şikayetler oluşursa vajinal enfeksiyon açısından doktorunuzla görüşmenizde yarar vardır.

Bulantı kusma şikayetleri bir çok gebede azalma eğilimindedir, buna karşın sindirim sisteminin hormonlar etkisiyle yavaş çalışmasından dolayı kabızlık ön plana çıkabilir.

Bu haftaya kadar mide şikayetleriniz nedeniyle güzel beslenememiş hatta kilo kaybetmiş olabilirsiniz. Bu durum canınızı sıkmasın , bebeğiniz bundan etkilenmedi ve normal gelişti. Bundan sonraki haftalar içinde daha rahat besleneceksiniz ve kilo alımınız beklenen değerlere ulaşacak.

 

*Gebelikte asla diyet yapmayın. Gerektiğinde doktorunuz ve diyetisyen kontrolünde yapılacaktır. İki canlısınız diye iki kişilik de yemeyin. Mevcut ihtiyacınız günlük 300 kalori arttırmak bebeğiniz için yeterli olacaktır.

 

 

12.hafta

 

Bebeğinizi neler bekliyor...

Bebeğiniz cm. uzunluğunda ve gr. ağırlığında...

Artık size cevap verebilir. Sizin bu cevabı algılamanız için erken olsa da karnınıza dokunduğunuzda yanıt olarak kıvrılacaktır. Parmaklarını açıp kapayabilir, bacaklarını kıvırabilir. Göz kaslarını çalıştırabilir ve yutkunabilir. Barsaklar göbek kordonundan içeri doğru iyice yer değiştirmiş durumdadır. Karın boşluğu içine yerleşmiş ve fonksiyonuna başlamıştır. Ses telleri gelişmiştir, teorik olarak ses çıkarabilir. Yüzü normal bir insan görüntüsüne yaklaşıyor, göz ve kulaklar olması gereken yerlere doğru hareketlerine devam ediyor.

 

 

Sizi neler bekliyor...

Bulantı ve kusmalarınız iyice azaldı. Rahim artık pelvisten dışarı çıkmaya başlayıp yükünü idrar torbasının üzerinden kaldırmaya başladığından idrara çıkma sayınız biraz azalabilir. Gebeliğin fiziksel açıdan en rahat dönemine girmek üzeresiniz.

Bol sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.

mdburcin@gmail.com

+90 532 6594323

  • Youtube
  • Instagram
Happy Baby

Op. Dr. Burcin Demirel

All content on the website is for informational purposes only. Be sure to consult your doctor for diagnosis and treatment methods.

bottom of page