top of page

25-28 weeks of pregnancy

25. hafta

 

Bebeğinizi neler bekliyor...

Yaklaşık 34 cm uzunluğunda ve 650 gr. ağırlığında...

Tutma refleksi gelişiyor, tat duyusu gelişiyor. Gözleri tam olarak fonksiyonel hale geldi, ani ve yüksek sese göz hareketleri ile cevap verebilir. Bazı bebeklerin yükse ışık kaynağı varlığında başını ışık olan tarafa çevirdiği gözlenmiştir.

 

 

Sizi neler bekliyor...

Rahim büyümeye devam ediyor ve karın içerisinde kapladığı yer de artıyor. Yerleştiği alandaki kitle etkisinden dolayı bel ve çevresini etkileyen sinirlere bası yaparak bel ve bacaklara vuran ağrılar oluşabilir. , istirahat edin, çok uzun süre ayakta kalmamaya çalışın, ılık duş alın ve pozisyon değiştirin . bu öneriler şikayetleriniz azaltacaktır.

Karın içi basıncın artmasının diğer bir sonucu da öksürme, gülme, koşma, hapşırma gibi bu basıncı daha da arttıran faaliyetlerde meydana gelebilecek idrar kaçırılmasıdır. Bunu önlemek ya da azaltmak amacıyla doğum sırasında da işiniz çok kolaylaştıracak olan pelvik taban egzersizlerini ( Kegel egzersizleri) yapmanız uygun olacaktır.

 

Karnınız büyüdükçe en rahat uyuduğunuz pozisyonu bulmak ve gece uykularınız zorlaşabilir. Önerdiğimiz en uygun yatış pozisyonu sola yan yatmaktır, bu yatış sırasında karnınızın altını ve bacaklarınızın arasını birer yastıkla destekleyebilirsiniz. Bu sayede, rahmin ve bebeğiniz dolaşımı bozulmamış olacaktır. Ancak siz sağ yattığınızda da kendinizi rahat hissedebilirsiniz. Büyüyen rahim sadece uyku pozisyonu zorluğuyla değil, akciğerin kapladığı alanı daraltarak solunum sıkıntılarına, mesaneye baskı yaparak sık idrara çıkmaya, mide pozisyonu değişikleri ile mide ekşime ve yanmalarına da sebep olduğundan uykuyu bir işkence haline getirebilir. Gün içerisinde fırsat buldukça ufak kestirmeler yapmaya çalışın, stresiniz azaltın, yüksek yastık kullanın ve yeme içmeyi yatmadan 1-2 saat önce bırakın. Bunlar sizi oldukça rahatlatacaktır.

 

 

26.hafta

 

Bebeğinizi neler bekliyor...

Yaklaşık 34 cm uzunluğunda ve 850 gr. ağırlığında...

Bebeğinizin akciğerlerinde doğum sonrası soluk alıp verebilesi için gerekli olan hava kesecikleri ye yüzeyin kaplayıp solum işlemi sırasında kapanmasına engel olacak surfaktan denilen maddenin yapımı başladı. Beyin aktiviteleri görsel ve işitsel uyaranlara beyin dalgalarıyla cevap verebilir, gözlerini kırpabilir, güçlü ışığa doğru başını çevirebilir. Bu arada cilt altı yağ dokusu da artıyor.

 

 

Sizi neler bekliyor...

2. trimestrin son haftasında, rahmin yüksekliği pubik kemikten yaklaşık 26 cm yukarıda. Akıntı miktarında artma olabilir. Akıntınızın karakterinde değişiklik olduğunda (yoğun, kaşıntılı, kokulu ya da köpüklü) mutlaka doktorunuzla görüşün. Bu bulgular vajinal enfeksiyonlarla ilişkili olabilir ve tedavi edilmemiş genital enfeksiyonlar erken doğum için tetikleyici olabilir. Benzer şekilde idrara sık çıkıyor ve yanma oluyorsa idrar yolu enfeksiyonları açısından doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Bazı durumlarda doktorunuz şikayetiniz olmasa bile idrar kültür örneği vermenizi isteyebilir. Şikayet oluşturmayan enfeksiyonların belirlenmesi için yapılan bu kültür sonucunda herhangi bir mikroorganizmada üreme olursa tedavisi için şikayetiniz olmasa da doktorunuzun önereceği antibiyotiği kullanmanız erken doğum riskini azaltmak için yararlı olacaktır.

 

27.hafta

 

 

Bebeğinizi neler bekliyor...

Yaklaşık 35 cm uzunluğunda ve 950 gr. ağırlığında...

Akciğerleri ve bağışıklık sistemi gelişmesin devam ediyor. Erkek bebeğin testisleri skrotuma indi. Gözlerini kırpabiliyor. Sizin de fark ettiğiniz düzenli uyku ve uyanıklık dönemleri vardır.

Sizi neler bekliyor...

İdrar kaçırma şikayetleriniz artabilir, Kegel egzersizlerine devam edin: bu haftalardan sonra preeklampsi adı verilen gebelik zehirlenmesi diye bildiğiniz yüksek tansiyon ödem ve idrarda protein çıkması belirteçleri ile görülen bebeğiniz ve sizin için oldukça önemli bir gebelik sorunuyla karşılaşma riski artmıştır. Doktorunuz her muayenenizde tansiyon ve kilo takibiniz yapacaktır ama siz de zaman zaman tansiyonunuzu ölçün/ölçtürün. Hızlı kilo alımlarında, yüz ve göz kapaklarında ödem farkettiğinizde hemen doktorunuza bildirin.

 

28.hafta

 

Bebeğinizi neler bekliyor...

Yaklaşık 38 cm uzunluğunda ve 1000gr. ağırlığında...

Bebeğiniz hızla büyüyor. Doğum sonrası ısı kontrolünde çok önemli olan cilt altı yağ dokusu artıyor, kaslarını artık bilinçli olarak hareket ettiriyor, doğum bu haftada gerçekleşmek zorunda kalırsa yoğun tıbbi bakım ihtiyacı olsa da % 80-85 oranında yaşamına devam edebilir.

Sizi neler bekliyor...

Üçüncü trimestr başladı... karnınızın içindeki kitle  büyüdükçe karın içi basıncın artmasına ve çevre organlardaki pozisyon değişikliklerine bağlı olarak aynı zamanda da hormonların etkileri nedeniyle mide yanmaları, hazımsızlık, kabızlık, hemoroid ( basur), idrar yolu enfeksiyonları, ödem, kaşıntılardan daha çok şikayet edebilirsiniz . bu şikayetlerinizin çoğu giderilebilir ve ya azaltılabilir. Doktorunuz la görüşün. ‘Gebeyim, o kadar da olacak ‘ demeyin. Rahat bir gebelik dönemi geçirmek en çok sizin hakkınız.

mdburcin@gmail.com

+90 532 6594323

  • Youtube
  • Instagram
Happy Baby

Op. Dr. Burcin Demirel

All content on the website is for informational purposes only. Be sure to consult your doctor for diagnosis and treatment methods.

bottom of page